Ikkuna-asetukset

Nämä asetukset voidaan piilottaa tai näyttää "Piilota asetukset" tai "Näytä asetukset" painikkeista.

Yleensä aineistot näytetään tavallisessa kehysikkunassa jossa Moodlen navigointipainikkeet sijaitsevat ylemmässä kehyksessä. Jos haluat, tämä kehys voidaan poistaa ja aineisto voi täyttää koko ikkunan, aivan kuten tavallisella verkkosivulla.

Jos taas haluat aineiston näkymään uuteen ponnahdusikkunaan, toimi näin:

 1. Ikkuna -osuudessa, valitse 'Uusi ikkuna'.
 2. Merkitse pois ne ominaisuudet, joita et halua käyttää.
  Salli ikkunan koon muutos?

  Tämä vaihtoehto antaa käyttäjille mahdollisuuden muuttaa määrittelemäsi ikkunan kokoa ja se kannattaa lähes aina valita. Joskus kuitenkin aineisto vaatii määrätyn tilan ja silloin voi olla järkevää lukita ikkunan koko.

  Näytä vierityspalkki?

  Tämä vaihtoehto antaa käyttäjille mahdollisuuden vierittää tekstiä ruudulla nähdäkseen koko aineiston. Jos tätä vaihtoehtoa ei valita, käyttäjät näkevät vain ennalta määrättyyn ikkunaan mahtuvat asiat eivätkä voi vierittää ikkunaa nähdäkseen loput.

  Näytä linkkirivi?

  Tämän vaihtoehdon avulla käyttäjät näkevät hakemistolinkkinsä tässä ikkunassa. Tämä vaihtelee selaimesta riippuen: sitä kutsutaan Hakemistoriviksi (IE) tai Suosikki- tai kirjanmerkkiriviksi (Mozilla/Firefox).

  Näytä osoiterivi?

  Haluatko, että käyttäjät näkevät aineiston URL:in (verkko-osoitteen)? Jos haluat, valitse tämä vaihtoehto. Muuten aineiston osoitetta ei näytetä.

  Näytä valikkorivi?

  Jos haluat, että käyttäjät voivat käyttää valikkoriviä ponnahdusikkunassa, valitse tämä vaihtoehto. Yleensä se on hyödyllistä, mutta jotkut graafiset esitykset saattavat näyttää paremmilta ilman valikkoriviä.

  Näytä työkalurivi?

  Työkalurivin näyttäminen helpottaa käyttäjien navigointia, sillä siinä on Edellinen/Seuraava, Aloitussivu ja Päivitä -painikkeet.

  Näytä tilarivi

  Tilarivin näyttäminen antaa käyttäjille mahdollisuuden tarkkailla selaininformaatiota, kuten kuinka suuri osa aineistosta on ladattu tai tietoturvatietoja.

 3. Avattavan ikkunan koon määrittely

  Monet käyttävät edelleen näyttönsä resoluutiona kokoa 800x600. Useimmiten kannattaa määritellä uuden ikkunan koko hieman tätä pienemmäksi, vaikkapa 600 korkeaksi ja 480 leveäksi.

  Jos nämä kentät jättää tyhjiksi, ponnahdusikkuna on aukeaa täsmälleen samankokoiseksi, kuin se ikkuna, mistä ponnahdusikkuna avattiin.

Kaikkien ohje-tiedostojen hakemisto

 
Grafex Oppivirta